Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Wil je meer duurzaam reizen? Dat is zeker een goed idee. Steeds meer mensen willen een duurzamer leven nastreven, maar raken in de knoop omdat ze ook graag reizen. Dan is duurzaam reizen een goede oplossing. Je kunt dan alsnog de wereld ontdekken, reizen, nieuwe dingen doen en avonturen beleven, terwijl je het klimaat zo min mogelijk belast.

Hoe kun je duurzaam reizen, maar je ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden? Duurzaam reizen betekent echt niet dat je niet op vakantie mag gaan, maar betekent juist dat je op een duurzame manier van je vakantie kunt genieten.

Duurzaam reizen = puur, genieten, beleven en avontuur

schapen schotland

Duurzaam reizen: Ontdek Nederland en omgeving

De reis zelf is het meest vervuilende aan het reizen, dit is dus de reis van huis naar je bestemming(en). Hier kun je daarom de meeste winst maken om je ecologische voetafdruk van het reizen zo klein mogelijk te maken.

We zijn gewend om ver op vakantie te gaan. Dat is eigenlijk raar en niet meer van deze tijd. Ga daarom dichtbij op vakantie. Daarmee verkort je aanzienlijk de reis naar je bestemming en dus je ecologische voetafdruk.

Nederland heeft ontzettend veel te bieden, en is lekker dichtbij huis. Hetzelfde geldt voor onze buurlanden Duitsland, België en eigenlijk ook Luxemburg. De korte reisafstand naar je vakantiebestemming zorgt voor een relatief lage CO2-uitstoot van je reis. Onderschat zeker niet wat je allemaal kunt doen en ontdekken dichtbij huis. Nederland is écht heel leuk.

Tip: Ga dit jaar naar Hindeloopen of ontdek Friesland.

backpacken

Kies een duurzaam vervoersmiddel

Vliegen is voor lange afstanden en intercontinentale reizen. Op kortere afstanden kun je daarom veel beter kiezen voor een duurzamer vervoersmiddel, zoals de trein, fiets of elektrische auto.

Laat je bijvoorbeeld verrassen door Nederlandse bestemmingen tijdens een fietsvakantie. Dat is sportief, leuk en ik beloof je dat je hele nieuwe plekken in Nederland en omgeving leert kennen. Je zal echt verrast worden.

Lees hier onze tips voor duurzame vakanties in Nederland.

Ga je liever iets verder? Het Europese netwerk van treinen en nachttreinen wordt steeds verder uitgebreid. Reizen met de trein is veel comfortabeler dan met de auto. Ga lekker zitten en geniet van het uitzicht, de bergen en de dorpjes. Ook kun je onderweg rustig eten, drinken, werken of een film kijken. Zo kom je uitgerust aan en is de reis daadwerkelijk een onderdeel van je vakantie, in plaats van dat je 20 uur voor je uitkijkt en doodmoe aankomt van het autorijden.

De nachttrein is eigenlijk een heel ander avontuur. Je stapt ’s avonds in, gaat lekker slapen en komt ’s ochtends aan op je bestemming. Bijvoorbeeld Praag, Wenen of Moskou. Welke bestemming wil jij ontdekken?

Tenslotte wordt het netwerk van oplaadpunten voor de elektrische auto op Europees niveau steeds beter. Je download een app en plant een aantal oplaadpunten. Zo bereik je gemakkelijk iets verdere bestemmingen in Europa, terwijl de CO2-uitstoot van je reis minimaal is.

Zo zie je: genoeg alternatieven op het vliegtuig en de (benzine of diesel) auto.

fietsroute

Ga lokaal

Een ander aspect aan duurzaam reizen wordt vaak over het hoofd gezien: steun tijdens het reizen de lokale bedrijfjes en bevolking, en niet de grote multinationals. Door je geld lokaal uit te geven, profiteert de lokale bevolking het meest van jou uitgaven. Als je je geld uitgeeft aan grote multinationals, wordt het geld weggepompt naar andere landen en bedrijven en profiteert de lokale bevolking minimaal.

Dat betekent dus lekker uit eten bij lokale restaurantjes, de lokale keuken proeven, kleine winkeltjes ondersteunen, verblijven bij lokale hotels en niet bij grote hotelketens en uitjes boeken bij kleine lokale touroperators en gidsen, in plaats van de grote toeristenbedrijven.

Zo heb jij niet alleen de beste ervaring, maar weet je ook dat je geld 100% de lokale bevolking ondersteunt waardoor zij daadwerkelijk profiteren van jouw bezoek en een beter bestaan kunnen opbouwen met jouw uitgaven.

Tip: geef tips in contacten, en niet als toevoeging op een betaling met je debitkaart of creditkaart. Door de tip direct contant te geven aan de persoon, weet je zeker dat de tip direct en 100% naar deze persoon gaat en niet naar het bedrijf of de managers. Voor veel mensen in de toeristensector is de tip een belangrijke aanvulling op hun relatief lage salaris.

Als je de lokale bevolking die je bezoekt écht wilt steunen, wees dan gerust royaal met je tips. De €5 is voor jou een kleinigheidje, maar voor hen veel meer waard.

bollenvelden noord-holland

Compenseer je reis

Het is een optie die je vaak maar snel weg klikt tijdens het boeken, maar het is geen slecht idee. Door je reis te compenseren, worden er bomen gepland die de CO2 die jouw reis uitstoot, opnemen. Er zijn tal van organisaties waar je op een betrouwbare manier je reis kunt compenseren. Neem daarom je verantwoordelijkheid en doet het gewoon.

Een duurzame levensstijl ook op reis

Doe je thuis je best om je ecologische voetafdruk klein te houden en duurzaam te leven? Doe dat dan ook op reis.

Kies dus voor lokaal geproduceerde producten, recycle, ga met liefde om met de natuur, koop zo min mogelijk producten met plastic verpakking, produceer zo min mogelijk afval, neem je eigen waterfles en koffiebeker mee en probeer zo veel mogelijk biologisch en lokaal te eten.

En ja, dat visje in het restaurantje is zeker duurzaam omdat het is gevangen door lokale vissers in de buurt.

minder co2