Tips: duurzaam en lokaal op vakantie in Nederland

Wil je echt duurzaam op vakantie? Ga dan lokaal op vakantie. Gewoon in ons mooie Nederland. Je hoeft niet de halve wereld te bereizen voor prachtige landschappen, uitdagende steden, hippe bestemmingen en onvergetelijke ervaringen; dat kan ook dichterbij huis in Nederland. Nederland heeft prachtige natuur, unieke avonturen en historische steden van absoluut wereldniveau.

Een echte duurzame vakantie, waarbij je de CO2-uitstoot van je vakantie probeert zo laag als mogelijk te houden, is een vakantie dichtbij huis. Met name de reis zelf heeft namelijk een groot effect op de totale CO2-uitstoot van je vakantie.

reizen zaanse schans

Tips: lokaal op vakantie

Wat kun je allemaal in Nederland ontdekken? Een hoop, en je zult verrast staan door de grote diversiteit aan dingen die je in Nederland kunt doen en ontdekken.

Wadlopen naar Rottumeroog

Een geweldige ervaring. De Waddenzee is een ecosysteem dat Werelderfgoed is. Elke dag trekt de zee zich terug (eb), waardoor je over de bodem van de zee kunt lopen. Dat heet wadlopen, omdat je over de bodem van de Waddenzee loopt. Je loopt over de modder. Waarheen? Naar een van de eilanden in het noorden van ons land.

De mooiste tocht is lopen naar het eiland Rottumeroog. Dit is een beschermd natuurgebied. Niemand woont op Rottumeroog, zodat de natuur hier de vrije hand heeft. Bij hoge uitzondering kun je in de zomermaanden wadlopen naar Rottumeroog.

Kijk hier voor meer informatie over wadlopen naar Rottumeroog.

Ontdek het nieuwste eiland van Nederland: De Marker Wadden

Dit avontuur lijkt op het wadlopen, maar is toch anders.

De Marker Wadden is het nieuwste eiland van Nederland, gelegen in het IJsselmeer voor de kust van Marken. Dit eiland is bedoeld als wilde natuur waar vogels een veilige plek kunnen vinden om te broeden.

Je neemt vanuit Lelystad een boot richting de Marker Wadden. Hier heb je de mogelijkheden om over één van de eilanden te wandelen en de natuur en vogels te observeren. Er zijn verschillende uitkijktorens. Het is erg mooi om te zien hoe de nieuwe natuur hier ontpopt.

Een prachtig stukje nieuwe, wilde natuur en een avontuurlijke tocht in ons eigen Nederland.

Kijk hier voor meer informatie over een bezoek aan de Marker Wadden.

strandvakantie

Boek een duurzame vakantie in Nederland met Flygrn

Boek je vakantie in Nederland op Flygrn en maak je vakantie nog duurzamer. Dit werkt hetzelfde als bij het boeken van een normale vakantie via een boekingsite. Een belangrijk verschil is echter dat bij Flygrn een deel van de opbrengst van jouw boeking wordt gebruikt voor het planten van bomen.

Daarmee compenseer je jouw vakantie en wordt je vakantie een stukje duurzamer.

Boek je duurzame vakantie in Nederland daarom via Flygrn. Neem maar eens een kijkje.

Bezoek het mooiste stadje van Nederland

Nederland heeft meerdere ‘mooiste dorpjes’ en ‘mooiste stadjes’ van Nederland. Bezoek een of meerdere van deze dorpjes en dompel je onder in de Nederlandse cultuur. Je hoeft niet per se voor de bekende toeristische dorpjes te gaan. Nederland telt ook tal van minder bekende, maar prachtige historische dorpjes en stadjes. Bijvoorbeeld:

  • Hindeloopen, het historische stadje in Friesland aan het IJsselmeer.
  • Franeker, de oude universiteitsstad in Friesland met het planetarium van Eise Eijsinga.
  • Winsum, het mooiste dorpje in Groningen.
  • Thorn, het witte stadje in Limburg.
  • Doesburg, een fraai middeleeuws stadje in Gelderland.

Lees hier onze tips: Wat te doen in Hindeloopen?

Fiets langs (een deel van de) Nieuwe Hollands Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lange linie die ons land doorkruist. Dit is het grootste rijksmonument van Nederland, en hopelijk binnenkort UNESCO Werelderfgoed, met 45 forten, 6 vestigingen en 2 kastelen.

Dit is niet alleen zeer indrukwekkend militair erfgoed dat bij veel mensen nog onbekend is, het is ook landschappelijk zeer indrukwekkend. De forten, vestigingen en kastelen liggen namelijk in een waterrijke omgeving, met rondom de wallen, natuur en mooie uitzichten. Dit is daarom een fietstocht waarmee je ook de Nederlandse natuur ontdekt.

Kijk hier voor meer informatie over een fietsroute langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

fietsen hollandse waterlinie

Strandvakantie in Nederland

Profiteer van het lekkere weer en geniet aan de Nederlandse kust. Dat is heerlijk relaxen.

Boek een hotelletje aan de kust of een camping bij een badplaats. Het Nederlandse strand is een heerlijke zacht zandstrand, met vaak brede stranden. Vergeet ook niet de lokale delicatessen, wat vaak een lekker stukje vis is. Dat maakt een bezoek aan het Nederlandse strand compleet.

Enkele van mijn favoriete badplaatsen zijn Cadzand, Hoek van Holland, Zandvoort, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Texel en Schiermonnikoog.

Voor een heerlijke strandvakantie hoef je echt niet naar Zuid-Frankrijk of Italië. Het Nederlandse strand heeft ook veel te bieden. Je moet het alleen iets nauwkeurige plannen om te zorgen dat je ook daadwerkelijk mooi weer hebt.