Tips bezoeken Friesland

Ga je Friesland bezoeken? Friesland heeft je veel te bieden: cultuur, natuur, historie en (water)sport. Friesland heeft oude, historische stadjes, een uitgestrekt landschap met natuurparken, tal van watersportactiviteiten en de vier Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Tip: Breng tijdens je bezoek aan Friesland ook een bezoek aan het historische stadje Hindeloopen.

Friesland kerk

Friesland bezoeken: Wat te doen?

Genoeg te doen! Hieronder geven we je onze favoriete tips voor het bezoeken van Friesland.

Bezoek Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland. Ontdek de Friese geschiedenis en cultuur in Leeuwarden. Loop door de historische binnenstad, beklim de 183 traptreden van de scheve toren Oldehove, maak een rondvaart over de grachten of bezoek een museum, zoals:

  • Fries Verzetsmuseum
  • Keramiekmuseum
  • Natuurmuseum Fryslân

Leeuwarden heeft ook tal van winkeltjes, restaurantjes en leuke terrassen.

Ontdek de Koude Oorlog in Friesland

Het BB-museum in Grou is gevestigd in een opvallend grote bunker. Deze bunker is gebouwd tijdens de Koude Oorlog en was een commandocentrum. Hier leer je meer over de indrukwekkende geschiedenis van de Koude Oorlog in Nederland en Friesland. Het is een unieke ervaring, omdat je daadwerkelijk door de bunker kunt lopen. Er zijn nog tal van originele interieuronderdelen in de bunker.

Kijk hier voor meer informatie over het Museum Bescherming Bevolking in Grou.

leeuwarden cafe

Bezoek Dokkum

Dokkum is een oud vestingstadje waar je even teruggaat in de tijd, met 140 rijksmonumenten. De meeste mensen kennen Dokkum waarschijnlijk als laatste stad van de Elfstedentocht, maar Dokkum heeft veel meer te bieden.

Verblijf gerust meerdere dagen in Dokkum en ontdek ook de omgeving van Dokkum per fiets.

Bezoek Sneek

Sneek staat terecht bekend van de Sneekweek, het jaarlijks terugkerend zeilevenement op het Sneekermeer waarop heel Sneek op z’n kop staat. Echt een hele leuke ervaring, ook als je geen zeiler bent.

Maar Sneek is ook een mooi stadje, met grachten, monumenten en een historische binnenstad. Ook hier kun je leuk winkelen en lekker eten

Bezoek Hindeloopen

Hindeloopen lijkt op een dorp, maar is toch echt een stadje met stadsrechten. Hindeloopen is heerlijk historisch, echt een prachtig stadje met een sterke, lokale cultuur.

Hindeloopen ligt aan het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee, en heeft een lange geschiedenis met het water. Hindeloopen is een vissersdorpje, maar ook een stadje van waaruit ontdekkingsreizigers de wereld ontdekten.

Wil je meer weten of Hindeloopen? Lees dan hier ons uitgebreide artikel over Hindeloopen.

Tip: Hindeloopen is verkozen tot een van de mooiste dorpjes van Europa.  

Bezoek de natuur in Friesland

Friesland heeft uitgestrekte landschappen met prachtige natuur.

Bijvoorbeeld het Nationaal Park Lauwersmeer, een uniek natuurgebied met ruige graslanden, rietvelden en water met eilandjes. Dit is een broedplaats voor vogels, maar je ziet er ook konikpaarden en Schotse hooglanders.

Ook het Nationaal Park De Alde Feanen bevat prachtige natuurlijke schoonheid. Boek een boot of fluisterbootje en geniet van de rust, het uitzicht en de natuur.

Tip: boek een rondvaart over het Lauwersmeer om dit natuurgebied te ontdekken.

boerderij friesland

Bezoek het D.F. Woudagemaal

Het Woudagemaal is UNESCO Werelderfgoed en een hoogtepunt in de Nederlandse waterbouwkunde.

Het gemaal is ontworpen door ir. Wouda, in de stijl van Berlage. Dit is werelderfgoed om de architectonische schoonheid van het gebouw, maar het is ook industrieel erfgoed omdat het gemaal de grootste stoommachine van Europa is.

Bezoek de Friese Meren

De Friese Meren zijn populair onder watersporters in Nederland. Zoals de naam al zegt, zijn het meerdere meren in elkaars nabijheid. Er is daardoor genoeg keuze om een fantastische accommodatie aan het water te boeken, zelfs met een eigen steiger.

Bezoek de Waddeneilanden

Stap op de boot en bezoek een of meerdere Waddeneilanden. Hier zie je de kracht van de natuur, gewoon op Nederlandse bodem. Op de eilanden kom je echt tot rust en ontsnap je even aan je drukke en hectische leven. Het is daar echt heerlijk, maar ook figuurlijk laat je je drukke leven achter wanneer je op de boot naar een Waddeneiland stapt.

Volg de Elfstedenroute

Ik eindig met mijn beste tip. Je kunt de Elfstedentocht schaatsen, maar ook gerust met de fiets of auto afleggen. Je ontdekt dan niet alleen de grote diversiteit van de Friese steden, maar ook de weidse natuur er tussenin. Het volgen van de Elfstedenroute is daarom de beste manier om Friesland te ontdekken.

Je bezoekt dan elf steden, namelijk: Leeuwarden, Sneek, Harlingen, Stavoren, Workum, Dokkum, Hindeloopen, Sloten, Bolsward, IJlst en Franeker. Op de schaats is deze route zo’n 200 kilometer. Dat is een hele afstand die je niet in één dag aflegt. Trek hier gerust meerdere dagen voor uit.

Het zijn Friese steden, maar de meeste zijn eigenlijk kleine stadjes die eruitzien als dorpen en die je gemakkelijk in één dag of dagdeel ontdekt. Het leuke aan de Elfstedenroute is juist om je tijd te nemen, omdat je dan veel meer ziet, ontdekt en beleeft dan wanneer je vluchtig de route aflegt.

Het bezoeken van Friesland doe je in alle rust. De Friezen zijn namelijk zelf ook niet van de drukte en hectiek.