Wat te doen in Hindeloopen?

Wil je een dagje Hindeloopen bezoeken? Leuk, maar wat kun je doen in Hindeloopen?

Bezoek Hindeloopen en neem een stapje terug in het Friesland van vroeger. Hindeloopen is een erg leuk historisch plaatsje aan het IJsselmeer. In Hindeloopen zie je nog oude Friese tradities van smalle steegjes, monumentale huisjes, vissers en zeemannen, klederdracht en Friese kunst en nijverheid. Oude tradities worden in Hindeloopen nog in leven gehouden. Hier heerst nog een rustig levenstempo, met prachtige dijkjes en een frisse zeelucht vanaf de vroegere Zuiderzee.

Wist je dat Hindeloopen in 2015 door de Japan Association of Travel Agents (JATA) is verkozen tot een van de mooiste dorpen van Europa?

Historie in Hindeloopen

Het dorpje Hindeloopen dateert uit de 13e eeuw en is in de 17e en 18e eeuw snel gegroeid door de wereldhandel per schip. De Gouden Eeuw is nog duidelijk zichtbaar en laat zich zien in het straatbeeld van het stadje. Bijvoorbeeld in de kleurrijke kunst, klederdracht en zelfs in het dialect van Hindeloopen, wat een opvallende combinatie is tussen Fries, West-Fries, Engels, Noors en Deens.

Hindeloopen is een prachtig stadje met bruggetjes, grachten, steegjes en prachtige huizen en gebouwen. Je kunt het stadje gemakkelijk te voet ontdekken. Het heeft vandaag de dag zo’n 700 inwoners en is dus een klein stadje. Hindeloopen is een prachtig overgebleven Fries stadje. Veel bezoekers vinden het prachtig om te zien hoe in Hindeloopen het oude Friese leven nog mooi zichtbaar is.

Wil jij Hindeloopen bezoeken? Lees dan hier onze tips.

Hindeloopen is dus zeker een bezoekje waard, maar wat kun je dan doen in Hindeloopen? We geven hieronder onze beste tips.

hindeloopen schaap

Wat kan ik doen in Hindeloopen?

Hindeloopen heeft veel te bieden. Dit stadje is perfect om in een dagje uit te ontdekken. Maar je kunt ook heerlijk genieten in Hindeloopen bij een weekendje weg, om de rust en cultuur van dit Friese dorpje écht te kunnen ervaren. Eigenlijk raden we dit laatste aan. Wanneer je een weekendje in Hindeloopen bent, heb je alle rust om dit historische, Friese stadje te leren kennen, ontdekken en ervaren. Je zal Hindeloopen niet snel vergeten.

Veel van de bezienswaardigheden in Hindeloopen herinneren aan de hoogtijdagen van het stadje in de Gouden Eeuw, toen de scheepvaart vanuit dit stadje de wereldzeeën bevoeren. Zoals het houten sluiswachtershuis, de kapiteinshuizen en de leugenbank, waar de zeemannen sterke verhalen vertelden over het leven op zee.

In het Museum Hindeloopen ontdek je op een hele leuke manier de geschiedenis van Hindeloopen, vanaf de 13e eeuw, de Gouden Eeuw tot nu. In dit museum leer je ook meer over de traditionele klederdracht van Hindeloopen en de traditie van hand-geverfde meubels en kunstvoorwerpen.

Hindeloopen staat ook bekend om de prachtige dijk waarin je tot rust komt terwijl je over het IJsselmeer uitkijkt. Het brede strand is ook populair onder windsurfers, kitesurfers en strandliefhebbers. Als Fries stadje is Hindeloopen ook een van de Friese steden in de Elfstedentocht, waarover het Fries Schaatsmuseum in Hindeloopen meer vertelt.

Loop daarom lekker rond en ontdek Hindeloopen tijdens een stadswandeling door Hindeloopen.

Tip: sluit je aan bij een stadswandeling met gids door Hindeloopen en ontdek veel meer in dit stadje. Een gids weet namelijk altijd meer te vertellen, waardoor je heel anders naar Hindeloopen zal kijken. Zo ontdek je veel meer.

restaurant hindeloopen

Restaurants in Hindeloopen

In Hindeloopen kun je ook lekker eten. In Hindeloopen heb je een brede keuze aan verschillende type restaurants. De meeste restaurants liggen op prachtige locaties aan de haven en het water.

Tips restaurants in Hindeloopen

  • Restaurant De Hinde, een traditioneel Nederlands restaurant, met ook internationale gerechten en een heerlijk terras.
  • Restaurant De Drie Harinkjes, ook een traditioneel Nederlands restaurant met ook internationale gerechten, met een groot terras en dakterras.
  • Restaurant Sudersee, geniet van verse vangst op een historisch plekje in het stadje.
koe friesland

Andere bezienswaardigheden rondom Hindeloopen

Rondom Hindeloopen is ook veel te ontdekken:

  • Nationaal Park Zuidwest Fryslân – Hindeloopen ligt midden in dit natuurpark. Geniet van de Friese meren, de kust en het gevarieerde landschap.
  • De Afsluitdijk ligt in de buurt van Hindeloopen en is een ervaring op zich. Het is indrukwekkend om over dit stukje techniek te rijden.
  • Bezoek ook andere Friese steden, zoals het nabijgelegen Stavoren, Harlingen en Franeker.

Bereikbaarheid Hindeloopen

Hindeloopen is op verschillende manieren te bereiken:

  1. Per auto rij je binnen anderhalf uur vanaf Amsterdam en Schiphol naar Hindeloopen via de Afsluitdijk.
  2. Per trein is Hindeloopen ook gemakkelijk te bereiken, omdat Hindeloopen over een eigen treinstation beschikt met een verbinding met Leeuwarden. Met de trein kun je ook gemakkelijk andere Friese steden bereiken vanuit Hindeloopen, zoals Stavoren, Leeuwarden, Franeker, enz.