Hindeloopen bezoeken, leuk Fries stadje aan het IJsselmeer

Hindeloopen is een heel mooi Fries stadje dat je zeker een keer zou moeten bezoeken. Waarom Hindeloopen bezoeken? Hindeloopen ademend geschiedenis en heeft een rijk verleden. Het is een idyllisch stadje in Friesland, gezellig en karakteristiek. Het heeft een prachtige jachthaven en een lekker strand en heeft alle elementen voor een een paar daagjes weg. Hindeloopen is daarom echt een leuk stadje voor een dagje uit of een weekendje weg.

Wat is Hindeloopen? Een pittoresk stadje aan het IJsselmeer, met een mooie jachthaven, een rijk verleden en zichtbare historie. Dit is echt een idyllisch Fries stadje, met versierde huisjes aan sloten, bruggen, steegjes, een dijk vol schapen, smalle straatjes en een haven. Hindeloopen is een stad aan de Elfstedenroute van Friesland.

huis hindeloopen

Stad aan het IJsselmeer

Hindeloopen heeft slechts 900 inwoners en is dus echt een klein plaatsje. In 1225 heeft Hindeloopen stadsrechten gekregen en daarom is Hindeloopen toch een stad(je). Het is zeker een van de kleinste steden van Nederland. Je mag dus de charme van een klein stadje verwachten, met het gevoel van een dorpje aan de voormalige Zuiderzee. Hindeloopen laat zien dat dit een gouden combinatie is.

Hindeloopen heeft een rijk verleden als handelsstad en vissersstad. Het stadje ligt aan het IJsselmeer, wat vroeger de Zuiderzee heette, en heeft daardoor een verleden als visserstadje. In de middeleeuwen is Hindeloopen onderdeel geworden van het stedenverbond Hanze, en is daarmee een Hanzestad. Daardoor is het stadje gegroeid van vissersplaats tot handelsstad, met een redelijk grote vloot. De rijke huizen van kooplieden herinneren hier nog aan.

Tegenwoordig ligt de haven vooral vol met plezierboten: sloepen, zeilboten en rivier-cruiseschepen. Hindeloopen ligt namelijk op een prachtige route om met de boot de kust van het IJsselmeer en Friesland te ontdekken. Ga lekker aan de haven zitten en geniet van het uitzicht op de bootjes. Ga bijvoorbeeld zitten voor de oude sluiswachterswoning met de karakteristieke basculebrug.

zonsondergang hindeloopen

Wandeling over de dijk

Vanaf de dijk van Hindeloopen heb je een erg mooi uitzicht over het IJsselmeer, het centrum van Hindeloopen en de haven van Hindeloopen. Wandel daarom over de dijk en geniet van dit uitzicht. De schapen op de dijk zijn gewend aan de wandelaar, wat een pittoresk karakter geeft. Dit is typisch Hindeloopen.

Prachtige huisjes in Hindeloopen

Het valt direct op als je wandelt door Hindeloopen: de prachtige huisje met karakteristieke gevels. Je ziet enkele schippershuizen met de typische likhûzen. Dit zijn de huisjes voor de schippersvrouwen. Zij verbleven hier met de kinderen wanneer de man op zee was.

Er is veel meer te zien in Hindeloopen. Eigenlijk voelt Hindeloopen aan als één groot openluchtmuseum. In het oude stadhuis is nu het Museum Hindeloopen gevestigd, waar je meer leert over de geschiedenis, de klederdracht en de schilderkunst van Hindeloopen. In Hindeloopen staat ook het Fries Schaatsmuseum. Schaatsen en Friesland zijn natuurlijk zeer met elkaar verbonden.

Hindeloopen is maar een klein stadje. In een ochtend of middag heb je het stadje ontdekt en gezien. Loop dan ook zeker langs de Westertoren, de Hervormde Kerk en het Sluishuis. Geniet van het historische karakter en de monumentale sfeer. Maar ontdek juist ook de wonderlijke combinatie tussen het pittoreske stadje en het weidse IJsselmeer, want dit is typisch Hindeloopen: pittoresk en historisch stadje aan het IJsselmeer.

Geniet van de huisjes, het eten in de restaurantjes, het uitzicht over het IJsselmeer en de historische sfeer. Hindeloopen is een ontzettend leuk dagje uit of weekendje weg.

jachthaven hindeloopen

Tips Hindeloopen bezoeken

Wil jij een keer Hindeloopen bezoeken?

  • Boek een hotelletje of huisje in Hindeloopen voor een paar dagen weg. Of kampeer op de camping van Hindeloopen, waar ze ook verschillende accommodaties aanbieden. Pas dan kun je echt de sfeer van Hindeloopen ontdekken en proeven.
  • Wil je een dagje uit naar Hindeloopen? Er zijn twee grote parkeerplaatsen aan de rand van het centrum. Vanuit hier kun je gemakkelijk te voet Hindeloopen ontdekken. Het is geen groot stadje, dus de afstanden zijn prima te voet te doen.
  • Boek een gids in Hindeloopen. Zo ontdek je veel meer in Hindeloopen en zie je dingen die je anders had gemist.
  • Geniet van het uitzicht in een café of restaurant in Hindeloopen.
  • Combineer je bezoek aan Hindeloopen met een bezoek aan een van de andere Friese steden, zoals Stavoren, Workum of Sloten. Zo ontdek je gemakkelijk Friesland in één bezoek.